Dieta Antycukrzycowa

Dieta Antycukrzycowa

Dieta Antycukrzycowa

U osoby zdrowej, będącej na czczo, maksymalne stężenie glukozy we krwi wynosi 5 mmol/l krwi, natomiast u cukrzyków dochodzi ono do 15 mmol/l – zobacz, jaka kolosalna różnica. Konsekwencje zdrowotne mogą być dla cukrzyków bardzo przykre, a często nawet poważne: spadek odporności, nieszczelność naczyń krwionośnych, odklejanie się siatkówki oka, przyśpieszony rozwój miażdżycy, zwiększone pragnienie – to tylko niektóre ze wszystkich objawów.

Cukrzyca rodzi się z zaburzonego metabolizmu węglowodanów. Jeśli w naszym moczu znajduje się cukier – jest to wiarygodny dowód na to, że mamy cukrzycę, gdyż cukromocz to oznaka nieprawidłowej pracy nerek. Kiedy stężenie glukozy jest tak wysokie, że zakłóca przebieg procesów zachodzących wewnątrz organizmu, należy ją wydalić drogami moczowymi. Jednak cały ten feler tkwi w bardzo ważnym narządzie – trzustce, a raczej w produkcji i działaniu wytwarzanego przez nią hormonu – insulinie, która odpowiada za optymalny poziom cukru we krwi. Kiedy w 1922 roku odkryto insulinę, w medycynie nastąpiło ogromne poruszenie i przyczyniło się to do spadku umieralności na cukrzycę. Podawanie jej w zastrzykach oraz przestrzeganie wysokobiałkowej diety, ubogiej w tłuszcze i węglowodany, pozwala na znaczne opóźnienie rozwoju różnych powikłań cukrzycy.

W  zmniejszeniu ulega ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów (słodycze i przetwory ze znaczną nadwyżką cukru) oraz kwasów tłuszczowych, a zwiększeniu ilość aminokwasów – w stosunku do jadłospisu człowieka zdrowego. Koniecznym zabiegiem jest kontrola jakości i ilości kupowanych produktów. Należy trzymać się stałych godzin i pór dnia, kiedy zasiadamy do stołu, zaś sama ilość posiłków nie zmienia się – w stosunku do człowieka zdrowego. Cukrzykom nie wolno przez długi czas przebywać na czczo. Najważniejsze, aby wszystko było właściwie rozplanowane i wyważone, co oznacza, że trzeba jeść często, a mało, nigdy natomiast nie opychać się za bardzo na jeden raz, a potem głodować.

Oto lista produktów, których nie należy spożywać:

śmietana; pasztety; masło w dużych ilościach, a nawet w średnich; żółtka jaj; mięso; ryby; tłusty drób; wątroba, mózg, nerki; margaryna, słonina, smalec, łój barani oraz wołowy; miód; przetwory z dużą ilością cukru; tłuste wędliny wieprzowe; pełne mleko (płynne i w proszku); biały ser tłusty; ser topiony i żółty

A tutaj przedstawiam szereg produktów, po które śmiało możesz sięgać:

oleje: sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa i masła roślinne; domowy majonez; masło (ale tylko w niewielkiej ilości); mleko płynne 2 % lub w proszku, ale odtłuszczone; biały ser chudy (twaróg); wszystkie rodzaje pieczywa, szczególnie preferowane jest jednak razowe; odtłuszczone: mięso, drób (np. z indyka) oraz ryby; albo całkowite wyeliminowanie z diety cukru, albo najwyżej bardzo małe jego ilości; margaryna dobrej jakości; chude wędliny, jak np. szynka czy polędwicadie