Bilety Autokarowe   Norwegian   Konie   WizzAir   Narty   Bieganie   Zdrowie Uroda   Loty easyJet   Londyn Bilety   Ciąża i Poród   RyanAir  
  
  Strona Główna
  Tabletki na Odchudzanie
  Fatburner - Spalacz Tłuszczu
  Spalanie Tłuszczu
  Przyśpieszyć Metabolizm
  Kiedy Stosować Dietę?
  Wyznacznik Atrakcyjności
  Poduszka Ortopedyczna
  Dieta a Trening
  Dieta Kopenhaska
  Dieta Odchudzająca
  Dieta 1000 kalorii
  Dieta Kwaśniewskiego
  Dieta Cambridge
  Dieta Dukana
  Dieta Wiosenna
  Dieta Kapuściana
  Dieta Andersona
  Dieta Jogurtowa
  Dieta Gersona
  Dieta South-Beach
  Dieta Śródziemnomorska
  Dieta Haya
  Dieta Wysokoenergetyczna
  Dieta Hollywoodzka
  Dieta Atkinsa
  Dieta Antycukrzycowa
  Nieskocholesterolowa
  Dieta Mayra
  Dieta Antywrzodowa
  Dieta Antyzaparciowa
  Dieta Rekonwalescenta
  Dieta Szwedzka
  Dieta Makrobiotyczna
  Dieta Lekkostrawna
  Dieta Grupy Krwi
  Dieta Niskoenergetyczna
  Rola Jedzenia i Picia
  Cellulit
  Hormony a Przemiana Materii
  Odchudzanie a Woda
  Jeść i nie przytyć
  Piramida Żywności
  Nawyki Żywieniowe
  Pokochać Siebie
  Męcząca Dieta
  Tabela Kaloryczna
  Indeks Glikemiczny
  Przepisy Kulinarne Light
  Diety, Odżywianie, Uroda
  Wczasy Odchudzające
  Przyczyny Tycia i Nadwagi
  Reklama w Serwisie
  Kontakt
 
 


DIETA MAKROBIOTYCZNA

Dieta makrobiotyczna powstała w 1911 roku (czyli ma prawie 100 lat!) i wymyślił ją George Oshawa. Opiera się na założeniach starożytnej chińskiej medycyny. Przyjęto, że żywność można podzielić na Yin odprężająca i chłodząca, reprezentuje pierwiastek żeński. Jest energią skierowaną na zewnątrz, czego rezultatem jest ekspansja i rozluźnienie, zimno, wilgoć, pasywność, ciemność oraz smak słodki) oraz Yang (wzmacniająca i ogrzewająca, reprezentuje pierwiastek męski, energia skierowana do wewnątrz, powodująca kurczenie się, ciepło, suchość, agresywność, jasność oraz smak słony). Ważne, by siły te były zrównoważone, bo gdy nie są, chorujemy albo tyjemy.
Jeśli dieta będzie dobrze przeprowadzona, to w ciągu dwóch tygodni można stracić nawet 5 kilogramów, ale jeśli nie – może doprowadzić do anemii, zmęczenia i ogólnego osłabienia organizmu. Nie mogą jej stosować kobiety w ciąży, w czasie menopauzy, dzieci, młodzież, osoby z osteoporozą, mające problemy z przyswajaniem witamin, z nadczynnością tarczycy, z układem pokarmowym, kamicą nerkową oraz z sercem. Po dwóch miesiącach stosowania diety powinno się ją zakończyć.
Możemy zatem jeść następujące produkty: wszystkie warzywa i owoce (najlepiej te z umiarkowanej strefy klimatycznej, np. gruszki, jabłka, śliwki, winogrona), nasiona dyni i słonecznika, nasiona roślin strączkowych (fasoli, soczewicy, soi, grochu), a także ziarna wszystkich zbóż (np. gryka, proso, owies, żyto, jęczmień).
Wykluczone są: mięso, jajka, drób, wyroby mleczne. W umiarkowanych ilościach są dopuszczalne ryby, skorupiaki i owoce. Makrobiotyka w założeniu zawiera mało tłuszczu a dużo złożonych węglowodanów. Jest bogata w błonnik, witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe. Chociaż składniki makrobiotycznego jadłospisu są proste, niezwykle ważnym elementem przygotowania posiłków jest odpowiednie gotowanie, które zmienia ich energię.
Makrobiotyka posiada siedem podstawowych zasad, których należy po prostu przestrzegać.
• Nie powinno się jadać tropikalnych owoców, czyli kupować wtedy, kiedy jest na nie sezon.
• Trzy godziny przed pójściem spać ostatni raz zaglądamy do lodówki i zasiadamy do stołu w jadalni.
• Warzywa należy wkładać na kilka minut do gorącej wody, a potrawy przygotowywać w szybkowarze.
• Ponieważ nasz mózg dopiero po około dwudziestu minutach otrzymuje sygnał o sytości, dlatego należy jeść wolno i dokładnie przeżuwać pokarmy.
• Obieranie warzyw jest zabronione, ale koniecznie trzeba je myć.
• Soki owocowe idą na odstawkę, trzeba zastąpić je niegazowaną wodą mineralną – ale nie powinno się jej pić w trakcie posiłku.
• Należy jeść zarówno korzenie roślin, jak i ich części nadziemne, czyli te zielone.

 
   
   
 
Jaworzyna Krynicka