tekst alternatywny

Dieta wiosenna

Dieta Wiosenna

Dieta wiosenna (nowalijkowa)

Dieta wiosenna zwana inaczej nowalijkowa to bardzo przyjemna i kolorowa dieta wykorzystująca nowalijki czyli owoce i warzywa jakie niesie ze sobą wiosna. Wraz z nadchodzącą wiosną świat budzi się do życia,a my chcemy wyglądać zgrabnie i zadbanie. Wraz z grubymi czapkami, kurtkami i szalami dieta wiosenna pozwoli nam zrzucić zbędne kilogramy nagromadzone przez długą ponurą zimę.

Piekarnia Internetowa

Oczywiście dieta nowalijkowa jest zalecana nie tylko w okresie wiosennym, jednak możliwość łatwego zdobycia produktów daje jej przewagę i popularność właśnie w okresie wiosny. Dieta wiosenna bazuje przede wszystkim na nowalijkach: rzodkiewka, szczypiorek, sałata zielona, ogórki świeże, pomidory, papryka, kiełki, koperek, seler, młode buraczki, natka pietruszki, cykoria, kalafior, kalarepka, cebulka. Do jadłospisu dołączają tez niektóre owoce a także niezbędna jest oliwa z oliwy, lekki nabiał, drób, ryby, ciemne pieczywo, ryż. Komponując swoje potrawy podczas stosowania tej diety z powyższych składników, nie tylko schudniemy, ale doda nam ona sił i energii.

Podstawowe zasady tej diety to: piec razy dziennie posiłek, około 1300 -1500 kalorii dziennie (w zależności od prowadzonego trybu życia, kolorowo, na wesoło i przyjemnie. Pijemy dwie litry wody dziennie. Zero słodyczy. Jeśli potrawy przegotowywać będziemy głównie z warzyw, owoców i chudego mięsa oraz nabiału nie będzie tu potrzebna tabela kaloryczna, ani indeks glikemiczny. Takie potrawy nigdy nie są zbyt dużo kaloryczne.

Dieta nowalijkowa jest tak zdrowa, że można ją stosować nawet przez kilka tygodni. Niewskazana jest jedynie (jak większość diet odchudzających) dla kobiet w ciąży, dzieci i młodzieży, która rośnie i potrzebuje więcej energii by się rozwijać.

  • Rzodkiewka – zawiera wiele witamin i minerałów, dzięki niej zapobiegamy pojawianiu się zmarszczek i wypadaniu włosów.
  • Szczypiorek – poprawia przemianę materii w organizmie, zawiera karoten, mikroelementy, witaminy. Działa także bakteriobójczo.
  • Sałata – zawiera wiele błonnika wspomagającego odchudzanie. Łagodzi objawy cukrzycy, oczyszcza i odświeża organizm.
  • Pietruszka zielona – w jej skład wchodzą minerały, kwas pantotenowy, kwas foliowy (bardzo ważny dla kobiet w ciąży), witaminę C. Osoby mające kłopoty z niemiłym oddechem mogą żuć zieloną pietruszkę, łagodzi objawy nieświeżego oddechu.

Przepisy kulinarne diety wiosennej

Na przełomie zimy i wiosny wielu ludzi zarówno kobiet jak i mężczyzn, starszych czy młodszych odczuwa wiosenne przesilenie. Objawia się to słabszą formą, ogólnym zmęczeniem, zniechęceniem, sennością. To przesilenie jesteśmy w stanie także pokonać naszą dietą i odpowiednio dobranymi składnikami, która doda nam witalności, energii, a zrzucane kilogramy optymizmu. Jednak należy pamiętać, że właśnie ze względu na ten wyjątkowo trudny czas dla naszego organizmu jakim jest przejście z zimy do wiosny dieta nie powinna być bardzo restrykcyjna, gdyż w tym momencie nasz organizm potrzebuje zdrowego zastrzyku energii.

Na dietę wiosenną składają się śniadania, drugie śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje. Idealną sprawa byłoby trzymanie się tych samych stałych pór naszych posiłków. Z tym jednak jest różnie i nie zawsze udaje się tak dostosować nasz plan każdego dnia by znaleźć czas na posiłek.

Śniadania

  • Bułkę grahamkę przekroić na pół, posmarować białym serkiem light, 3 plasterki szynki drobiowej, cztery małe ogóreczki korniszony, pomidor i kilka listków sałaty.
  • Dwie kromki średnie chleba pełnoziarnistego posmarować jednym trójkacikiem serka topionego light, pół małej czerwonej papryki pokroić w paseczki, pomidor, posypać wszystko pokrojonym szczypiorkiem lub młodziutką cebulką.
  • wymieszać w misce 2/3 szklanki jogurtu bez cukru, garść musli tropikalnego, wkroić pół banana, kilka sztuk winogrona oraz dosypacłyżeczkę łuskanego słonecznika
  • trzy listki cykorii, pół papryki, zielenina typu szczypiorek, natka pietruszki, młoda cebulka, mała kalarepka, przyprawy i serek biały light. Wszystko razem pokroić i zmieszać i położyć na przekrojonej grahamce.
  • Grahamka, jajo na twardo, pomidory, szcypiorek, dwa plasterki polędwicy, młoda sałata, trzy listki, jeden plasterek sera żółtego o obniżonej zawartosci tłuszczu. Grahamke nalezy przekroić nie na pół tylko na kilka małych kanapeczek, połozyc na nich wyżej wymienione składniki i doprawic pieprzem ziołowym.
  • Jogurt light wymieszać z jednym plastrem ananasa, łyżką rodzynek, małą łyżeczką nasion sezamu i dwoma suszonymi morelami. Do tego jedna kromeczka ciemnego pieczywa z suszoną śliwką.
  • pasta z jaja, kilku rzodkiewek skrojonych w kostkę, żółtej małej papryki i swieżego ogórka. Doprawiona zieleniną wspaniale pasuje na bułke grahamkę.

Drugie śniadania

  • Pół opakowania serka ziarnistego zmieszać z garścią pokrojonej natki pietruszki i kilkoma rzodkiewkami. Pastę podawać zakręcona w rulony ze świeżej zielonej sałaty
  • Szklanka maślanki, mały banan
  • Dwa małe pomidory pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w kostkę papryke (pół), kilka rzodkiewek i garść szczypioru lub młodej cebulki. Wszystko zalać szklanka kefiru.
  • Jedna czwarta melona, mały jogurt pitny bez cukru
  • Jeden jogurcik z nasionami zbóż, jabłko
  • Dwie marchewki posypać cynamonem i zapiec kilkanaście minut w wysokiej temperaturze.
  • Seler naciowy pokroić w kostkę, dodać łyżkę kukurydzy, świeży zielony ogórek o rzodkiewkę, mozna polać jogurtem naturalnym.

Obiady

  • Zupa z młodych warzyw. Do rondla z wrzącą wodą wrzucamy kostkę rosołową, pokrojona marchewkę, małą pietruszkę, troszkę selera, 1/3 skrojonego pora, kilka różyczek brokułów, kilka różyczek kalafiora, dwie łyżki zielonego groszku, szczyptę soli i pieprzu lub innej przyprawy zup. Dodajemy makaron najlepiej świderki. Gdy już zupa będzie gotowa na koniec dodajemy skrojony koperek.
  • Jeden mały filet z kurczaka ugotować.Podawać wraz z gotowanymi brokułami, marchewką i skrojonym dużym pomidorem. Całość na talerzu obficie posypać pokkrojonym szczypiorkiem. Udekorowac rzodkiewką i listkami cykorii.
  • Gotowana lub pieczona ryba (filet), do tego pół saszetki kaszy gryczanej gotowanej z łyżką oliwy z oliwek i ogromna porcja surówki ze świeżej kapusty, z marchewką i jabłkiem. Podawać z plastrem ananasa.
  • Pół saszetki gotowanego brązowego ryżu, pieczony bądź gotowany filet z piersi kurczaka. Filet pokroić w kostkę i wymieszać z brązowym ryżem. Do tego dodać łyżkę oliwy z oliwek, jedna pokrojona w kostkę ugotowana marchewkę i zielonym groszkiem. Wszystko włożyć do żaroodpornego naczynia przykryć jednym plastrem dużym sera żółtego i zapiec. Na talerzu posypać szczypiorkiem i podawać z zielonym świeżym ogórkiem pokrojonym wzdłuż.
  • Spagetti. Ugotowane mięso z kurczaka pokroić kostkę. Świeże pomidory pokroić i usmażyć wraz z trzema zgniecionymi piórkami czosnku i łyżką oliwy z oliwek. Do tego dodać trzy skrojone i wcześniej podsmażone pieczarki i kilka chudych paseczków czerwonej papryki. Ugotować szklankę makaronu pełnoziarnistego. Podawać posypane szczypiorkiem i surówka z białej kapusty.
  • Pieczona ryba (jeden filet), młody szpinak i kalafior gotowane wraz z dodatkiem oliwy z oliwek, rzodkiewki, pomidory i natka pietruszki. Jeden średni ziemniak.

Podwieczorki

  • Małe jabłko pokroić w kostkę i zalać szklanką ciepłego kisielu.
  • Koktail z kefiru i truskawek
  • Twarożek light (małe opakowanie) z pół łyżeczką cynamonu i płaska łyżka płatków migdałowych. Zmieszać.
  • Jedno duże jabłko
  • Średni banan
  • Trzy mandarynki

Kolacje

  • Filet z piersi kurczaka pokropiony kilkoma kroplami sosu sojowego, duży pomidor.
  • Ugotowane cztery ziemniaki, pół łyżeczki masła, szczypta soli, koperek, szklanka kefiru. Ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach.
  • Dwie kromki chlebka ryżowego posmarować serkiem light, położyć rzodkiewkę i liście sałaty. Jedna gruszka.
  • Kromka ciemnego pieczywa z wędzona rybą, zielonym ogórkiem, sałatą i rzodkiewką.
  • Surówka z białej kapusty, marchewki, oliwy z oliwek. Jabłko
  • Dwa plastry chudej wędliny, plaster żółtego sera, sałata zielona, opakowanie serka ziarnistego.
  • Młode buraczki gotowane i pokrojone w plasterki wraz z jedną małą papryką i pół opakowania fasolki białej konserwowej. Dodać oliwy z oliwek, kilka kropel. Smakuje ze świeżym ogórkiem.
Piekarnia Internetowa