Bilety Autokarowe   Norwegian   Konie   WizzAir   Narty   Bieganie   Zdrowie Uroda   Loty easyJet   Londyn Bilety   Ciąża i Poród   RyanAir  
  
  Strona Główna
  Tabletki na Odchudzanie
  Fatburner - Spalacz Tłuszczu
  Spalanie Tłuszczu
  Przyśpieszyć Metabolizm
  Kiedy Stosować Dietę?
  Wyznacznik Atrakcyjności
  Poduszka Ortopedyczna
  Dieta a Trening
  Dieta Kopenhaska
  Dieta Odchudzająca
  Dieta 1000 kalorii
  Dieta Kwaśniewskiego
  Dieta Cambridge
  Dieta Dukana
  Dieta Wiosenna
  Dieta Kapuściana
  Dieta Andersona
  Dieta Jogurtowa
  Dieta Gersona
  Dieta South-Beach
  Dieta Śródziemnomorska
  Dieta Haya
  Dieta Wysokoenergetyczna
  Dieta Hollywoodzka
  Dieta Atkinsa
  Dieta Antycukrzycowa
  Nieskocholesterolowa
  Dieta Mayra
  Dieta Antywrzodowa
  Dieta Antyzaparciowa
  Dieta Rekonwalescenta
  Dieta Szwedzka
  Dieta Makrobiotyczna
  Dieta Lekkostrawna
  Dieta Grupy Krwi
  Dieta Niskoenergetyczna
  Rola Jedzenia i Picia
  Cellulit
  Hormony a Przemiana Materii
  Odchudzanie a Woda
  Jeść i nie przytyć
  Piramida Żywności
  Nawyki Żywieniowe
  Pokochać Siebie
  Męcząca Dieta
  Tabela Kaloryczna
  Indeks Glikemiczny
  Przepisy Kulinarne Light
  Diety, Odżywianie, Uroda
  Wczasy Odchudzające
  Przyczyny Tycia i Nadwagi
  Reklama w Serwisie
  Kontakt
 
 


Kiedy stosować dietę?

Dieta nierzadko pozostaje jedynym ratunkiem w sytuacjach kryzysowych. Lecz to, czy przyniesie pożądane efekty, zależy wyłącznie od osoby, która ją stosuje. Może jej się bowiem wydawać, że robi wszystko tak, jak należy, a w rzeczywistości może być zupełnie inaczej – tkwi w błędzie myśląc, że trzyma się wytyczonego planu. Tak naprawdę – przeprowadzić dobrze dietę to nie lada sztuka! Chciałabym się tutaj zatrzymać przy kilku przypadkach różnych chorób i schorzeń – a konkretnie na tym, co się jeść powinno, a czego nie, by nie wzmagać niebezpiecznych objawów, a wręcz przeciwnie – by je załagodzić, by się nie dawały we znaki (boleśnie!).

Jeśli cierpisz na nadciśnienie tudzież miewasz problemy z sercem, to mogę ci powiedzieć na pocieszenie, że prawidłową dietą możesz doskonale sobie poradzić z tymi schorzeniami. Musisz wiedzieć, że na nadciśnienie zapracowałeś sobie sam – oczywiście, wiele czynników w tym względzie przejmujemy drogą genetyczną od naszych rodziców oraz przodków – ale na powstanie tej choroby cywilizacyjnej wpływają takie elementy, jak: stres, palenie papierosów i niewłaściwy sposób odżywiania. Szczególnie już, gdy owe nadciśnienie łączy się dodatkowo ze zwapnieniem tętnic. W takie sytuacji ważne jest, aby zredukować do minimum spożycie produktów mięsnych, obojętnie jakiego pochodzenia, a przede wszystkim zabronione są mięsa bardzo tłuste – z wiadomych względów. Mięso zastąp w zamian za to różnymi surówkami oraz innymi produktami typowymi dla diety wegetariańskiej, jak np. soja. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, aby pamiętać o tym, by wyrzekać się jakiegokolwiek tłuszczu, a także zwykłej soli kuchennej. Niestety, trzeba trochę pocierpieć i zjeść niedosolone ziemniaki, ale nie ma wyjątku nawet w takiej sytuacji. Bardzo dobrze byłoby, gdyby kuracjusz ustalił sobie dni, w których będzie spożywał tylko owoce lub ryż – konieczna jest jednak konsultacja z lekarzem. Oczywiście, z codziennego menu tudzież z własnych upodobań i zachcianek eliminujemy tymczasowo różnego rodzaju używki, jak papierosy czy alkohol.
W przypadku chorób nerek i pęcherza moczowego ważne jest, aby nie przyjmować żadnych pokarmów, które mogłyby podrażniać błonę śluzową pęcherza moczowego. Do takich produktów zalicza się: czarną herbatę, ostre przyprawy, musztarda, ocet, alkohol i mocna kawa.
Jeśli dolega wątroba, przestaw się na pokarmy bogate w węglowodany pochodzenia zwierzęcego oraz produkty mleczne zawierające mało tłuszczu. W przypadku poważnych chorób wątroby dieta musi być stosowana przez dłuższy czas, a nawet może przez całe życie.
Diety składające się przede wszystkim z surówek pomagają w leczeniu chorób reumatycznych, ponieważ odtruwają organizm i umożliwiają wydostanie się z niego wszelkich szkodliwych substancji, złogów i toksyn, a także przyczyniają się do wzmocnienia układu immunologicznego. Oczywiście, nie wolno zapominać o podstawowej zasadzie, że przed rozpoczęciem każdej tego typu diety należy się niezwłocznie poradzić lekarza, ponieważ takich kuracji nie wolno nigdy przeprowadzać na własną rękę.



Nietrudno się zorientować, jak bardzo podczas grypy, a szczególnie w czasie gorączki traci się apetyt. Dzięki małej ilości spożywanego pokarmu organizm może bowiem bardziej skoncentrować się na procesie zdrowienia, więc to wszystko nie dzieje się bez przyczyny i nie jest wcale takie głupie! Wiesz chyba z doświadczenia, jak za to bardzo choremu człowiekowi chce się pić. Najlepszymi napojami gaszącymi pragnienie w tym przypadku jest woda mineralna z małą zawartością sodu oraz herbatki ziołowe. Oczywiście, trzeba uzupełniać płyny regularnie wraz z traceniem wody, wydalanej z organizmu wraz z moczem i potem.

 
   
   
 
Jaworzyna Krynicka