Bilety Autokarowe   Norwegian   Konie   WizzAir   Narty   Bieganie   Zdrowie Uroda   Loty easyJet   Londyn Bilety   Ciąża i Poród   RyanAir  
  
  Strona Główna
  Tabletki na Odchudzanie
  Fatburner - Spalacz Tłuszczu
  Spalanie Tłuszczu
  Przyśpieszyć Metabolizm
  Kiedy Stosować Dietę?
  Wyznacznik Atrakcyjności
  Poduszka Ortopedyczna
  Dieta a Trening
  Dieta Kopenhaska
  Dieta Odchudzająca
  Dieta 1000 kalorii
  Dieta Kwaśniewskiego
  Dieta Cambridge
  Dieta Dukana
  Dieta Wiosenna
  Dieta Kapuściana
  Dieta Andersona
  Dieta Jogurtowa
  Dieta Gersona
  Dieta South-Beach
  Dieta Śródziemnomorska
  Dieta Haya
  Dieta Wysokoenergetyczna
  Dieta Hollywoodzka
  Dieta Atkinsa
  Dieta Antycukrzycowa
  Nieskocholesterolowa
  Dieta Mayra
  Dieta Antywrzodowa
  Dieta Antyzaparciowa
  Dieta Rekonwalescenta
  Dieta Szwedzka
  Dieta Makrobiotyczna
  Dieta Lekkostrawna
  Dieta Grupy Krwi
  Dieta Niskoenergetyczna
  Rola Jedzenia i Picia
  Cellulit
  Hormony a Przemiana Materii
  Odchudzanie a Woda
  Jeść i nie przytyć
  Piramida Żywności
  Nawyki Żywieniowe
  Pokochać Siebie
  Męcząca Dieta
  Tabela Kaloryczna
  Indeks Glikemiczny
  Przepisy Kulinarne Light
  Diety, Odżywianie, Uroda
  Wczasy Odchudzające
  Przyczyny Tycia i Nadwagi
  Reklama w Serwisie
  Kontakt
 
 


Przepisy Kulinarne LIGHT

Produkty typu „light”, jak mówi sama nazwa, zgodnie z przeznaczeniem teoretycznie należą do tych niskokalorycznych, a tym samym – do zdrowszych. Czy jednak jest tak w rzeczywistości? Czy kupując i jedząc takie produkty faktycznie pomagamy swojemu organizmowi, czy dbamy w ten sposób o swoje zdrowie? Może się nam tak wydawać, a jednak prawda jest zgoła trochę inna. Ale o tym przekonamy się za chwilę.

Skuteczne Tabletki na Odchudzanie:

Odchudzające Tabletki Online

Najtańsze Suplementy Odchudzające i Tabletki na Odchudzanie.
Najlepsze Ceny - Sprawdzony Sklep - Oryginalne Produkty!

Najpierw bowiem wypadałoby powiedzieć parę słów na temat pewnego sondażu, przeprowadzonego przez GFK Polonia. Wynika z niego jednoznacznie, że prawie połowa Polaków wstrzymuje się od kupowania produktów mrożonych lub typu „light”, uważając je za niezdrowe, mało smaczne, i dostarczające niewielu potrzebnych składników odżywczych naszemu organizmowi. I bardzo dobrze, że aż tyle ludzi tak sądzi, ponieważ świadczy to o tym, że coraz popularniejsze stało się w naszym kraju czytanie etykietek na produktach spożywczych oraz świadczy również o większej świadomości konsumentów na temat tego, co spożywają. A niestety, wiele takich potraw tworzy w naszym żołądku istny śmietnik. A nasz żołądek na to absolutnie nie zasługuje! W związku z tym, zamiast poddawać się bezwiednie działaniu reklam, które mówią jednoznacznie, że kupując produkty „light” schudniesz, będziesz się czuć lepiej, bardziej lekko… - lepiej kierować się zdrowym rozsądkiem, zdaniem specjalistów, a przede wszystkim najlepiej jest zachować w tym wszystkim własne zdanie i nie podążać ślepo za modą, za tym, co dyktują nam media.
To tyle tytułem wstępu, ale nie powiedzieliśmy sobie jeszcze tego najważniejszego, a więc: dlaczego produkty „light” wcale nie są takie dobre, jak by się to mogło nam wydawać? Przecież mają niewiele kalorii! To dlaczego są niezdrowe? Otóż. Z założenia producentów takiej „żywności” produkty „light” są faktycznie mało kaloryczne, a także mniej sycące. Wydawałoby się więc, że spożywając na przykład jedną paczkę takiego produktu, że poczujemy się natychmiast najedzeni i nic nam więcej do szczęścia nie będzie potrzeba. No i że oczywiście schudniemy. Błędne myślenie, bowiem skoro są to produkty dużo mniej sycące nasz organizm niż pozostałe, zwykłe produkty, oznacza to, że musimy sięgnąć po kolejną porcję dań tego typu. W efekcie tego spożywamy taką samą ilość kalorii, jak byśmy odżywiali się „normalnie”. Co więcej – nasz układ trawienny jest bardziej przeciążony, a także „zaśmiecony” różnymi sztucznymi substancjami, których pełno w produktach „light”, a więc wszelkiego rodzaju emulgatorami, środkami słodzonymi czy substancjami spęczniającymi. A to już na pewno nie jest dla nas zdrowe. W sprzedaży jest wiele takich produktów: sok pomarańczowy, piwo, ser, dania gotowe, lody i czekolada. Jednak co się okazuje? Wystarczyłoby po prostu porównać etykietki tego typu produktów „light” ze „zwykłymi”, aby wysunąć bardzo klarowny wniosek – one wcale nie są mniej kaloryczne! I wcale nie zawierają mniej substancji słodzonych czy tłuszczu. Ponadto zawierają wiele środków chemicznych, sztucznych barwników, i tym podobne.



Jak zatem wybierać produkty spożywcze, abyśmy mieli pewność, że one faktycznie są w stanie pomóc nam zrzucić nadwagę i czuć się przez cały czas bardzo dobrze? Są takie, ale podstawową sprawą jest tutaj przede wszystkim uważne oglądanie i czytanie etykietek, które mówią wszystko. Tak więc, jeśli chcemy schudnąć, musimy wybierać te towary, które zawierają jakieś 40% mniej kalorii oraz tłuszczu, niż pozostałe, a także takie, które nie posiadają więcej niż 50 kcal na każde 100 g produktu (w przypadku zupek i napojów liczba ta nie powinna przekraczać 20 kcal na każde 100 ml!).

Sosy
Stosując sosy w naszych potrawach warto pewne produkty takie jak śmietana, majonez zastąpić na przykład jogurtem Ligot albo kefirem. Smak takiego sosu jest równie wyśmienity a kaloryczność spada niewiarygodnie. Dla porównania: jedna płaska stołowa łyżka majonezu to aż 150 kcal. Płaska łyżka majonezu light to 100 kcal, natomiast łyżka jogurtu naturalnego to tylko 10 kalorii. Czy nie warto spróbować? Podajemy kilka przepisów na sosy w wersji zwykłej i dla tych, którzy chcą ograniczyć kalorie i schudnąć.
Sosy małokaloryczne

Sos paprykowy: jogurt naturalny należy połączyć z posiekaną drobno papryką konserwową.
Sos koperkowy: jogurt naturalny należy połączyć z drobno posiekanym świeżym koperkiem.
Sos czosnkowy: ucieramy lub bardzo drobno siekamy czosnek i łączymy z jogurtem naturalnym.
Sos chrzanowy: jogurt naturalny łączymy z małą ilością startego świeżego chrzanu. Może to być także chrzan ze słoiczka.
Sos ziołowy: jogurt naturalny łączymy z dowolną ulubioną mieszanką ziołową.

Sosy tradycyjne
Sos jajeczny: 3 jaja ugotować i zetrzeć na tarce. Połączyć ze świeżym startym chrzanem, 5 łyżkami majonezu, dodać kilka łyżek szczypiorku drobno posiekanego, posolić i popieprzyć do smaku.
Sos musztardowy: 5 łyżek stołowych majonezu, 3 łyżki musztardy stołowej, 3 łyżki szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Do wszystkiego zetrzeć jedno jajo lub samo żółtko ugotowane na twardo.
Sos szafranowy: Ugotować trzy jaja i same żółtka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do tego dodać łyżeczkę płaską szafranu, łyżeczkę musztardy stołowej, kilka kropel cytryny, oraz kilka kropel soku ze świeżej pomarańczy. Posolić, można dodać odrobinę pieprzu. Wymieszać z 6 łyżkami majonezu light.

Zielone łódeczki z cykorii

Kilka listków cykorii, kalarepa starta na tarce, mała zielona papryka pokrojona w drobną kosteczkę, serek biały naturalny, kilka małych listków cieniutko pokrojonej szynki, przyprawy, zielenina. Na dno listków cykorii położyć plasterki szynki, z pozostałych składników umieszać pastę i nadziać przygotowane łódeczki.

Przepisy na święta - świąteczne ciasta.
Ciasta na Boże Narodzenie.

Rogaliki krucho drożdżowe

25dkg margaryny, 5 dkg drożdży, pół kilo mąki, łyżeczka cukru, szczypta soli, 2 jaja, 2 łyżki kwaśnej śmietany, powidła albo dżem.
Drożdże, cukier i śmietanę wymieszać i poczekać aż urosną. Z pozostałych składników przygotować ciasto jak na kopytka dodając drożdże. Po schłodzeniu wałkować placuszki i ciąć na 4 części, włożyć powidła i zawijać rogaliki. Piec 40 minut.

Pyszny tort na zimno

3 opakowania jasnego budyniu, 4 żółtka, 2-3 szklanki surowego mleka, 3-4 szklanki cukru, cukier waniliowy, pół kostki margaryny, 15 dag biszkoptów, 2-3 opakowania galaretki, banan, pomarańcza, rodzynki, 2 łyżeczki kakao.
Utrzeć żółtka z cukrem, z cukrem waniliowym także. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie budynie z mlekiem, wlać do utartych żółtek i gotować przez chwilę cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia. Utrzeć margarynę i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce wystudzoną masę. Połowę masy włożyć do tortownicy, a do drugiej dodać kakao i zmiksować. Na białą masę nałożyć kakaową. Potem włożyć w masę biszkopty, między biszkoptami owoce, zalać jedna z galaretek i wstawić do lodówki. kiedy zastygnie zalać innym kolorem galaretki.

 
   
   
 
Jaworzyna Krynicka